Як уникнути харчового отруєння та що робити, якщо отруївся

В умовах війни харчове отруєння (токсикоінфекція) стало актуальною проблемою, оскільки люди у пошуках безпеки часто забувають стежити за якістю продуктів чи питної води. Гастроентеролог Євгенія Бєлінська розповіла, як уникнути отруєння, розпізнати його симптоми і що робити, якщо у вас почалося блювання чи діарея.

У своєму Instagram лікарка опублікувала прості правила, які допоможуть убезпечити себе від токсикоінфекції:

- Якщо немає можливості помити руки, обробіть антисептиком або вологими серветками.
- Не вживайте воду, в якій не впевнені. Це стосується і води у бомбосховищах, і вашого нового місця знаходження. Не забувайте, що вода може містити різноманітні домішки та викликати діарейний синдром або закрепи. Тому найкраще – кип'ячена або бутильована вода.
- Відмовтеся від молочних або кисломолочних продуктів за відсутності необхідних умов зберігання. - Носити йогурт або кефір по 3-5 діб у рюкзаку – не найкраща ідея.
- Якщо вас пригощають продуктами з коротким терміном придатності, не соромтеся запитати про їхнє походження та зберігання.

 

Симптоми та лікування харчового отруєння

Лікар Бєлінська пише, що якщо у вас з'явилися нудота, блювання, діарея, біль у животі, піднялася температура тіла, це може вказувати на токсикоінфекцію.

"Намагайтеся вживати якомога більше рідини (ідеально – розчин для оральної регідратації: Біогая ОРС, Регідрон тощо), можна прийняти будь-які сорбенти, які є в аптечці (вугілля, ентеросгель, атоксил, смекта), у крайніх випадках – Метоклопрамід / Церукал / Ондансетрон при постійному блюванні або лоперамід / іммодіум - при діареї", - пише лікарка.

Якщо через кілька днів вам не стало краще, Євгенія Бєлінська радить знайти лікаря та проконсультуватися хоча б онлайн.

Баннер
Баннер

Лента новостей

сейчас на сайте

Сейчас 344 гостей онлайн

Газета "Эхо" ("Відлуння") © 1989-2024. При використанні матеріалів сайту, посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на http://www.exo.net.ua є обов’язковим.
новости житомира